2010. augusztus 10., kedd

turos-marcipanos-kalacs-stollen


Hozzávalók:

  • 300 g sima liszt
  • 200 g rétesliszt
  • 1 zacskó (7 g) sütőpor
  • 150 g vaj/margarin nagyon puhán
  • 160-170 g cukor (nálam barnacukor és gyümölcscukor vegyesen)
  • 1-2 evőkanál igazi vaníliás porcukor (vagy 1 zacskó vaníliáscukor)
  • 3 tojás
  • 350 g túró (vagy ricotta)
  • 100 g mazsola (nálam sultana és arany vegyesen)
  • 50 g aszalt barack
  • 100 g kandírozott narancs és citromhéj
  • csipet só (na meg szeretet)
  • fúszerkeverék: 1-1 teáskanál fahéj és őrölt szegfűszeg, kevés örölt kardamom és frissen reszelt szerecsendió
  • 150 - 200 g marcipán (én már megint csaltam és hamisat használtam)
  • pár csepp rumaroma és kevés mandulaaroma vagy valamilyen illatos likőr

A tetejére:

  • kb. 120-130 g olvasztott vaj (ha a tésztába margarint is használtunk, érdemes mindenképp vajjal megkenni, mert ettől még finomabb lesz)
  • porcukor

A sütőt előmelegítem 190 fokra. A nagyobb aszalt gyümölcsöket kisebb kockára vágom és kevés likőrrel meglocsolom, vagy marcipán aromával ízesített vízbe teszem és hagyom pár percig puhulni). A narancs és citromhéj mehet bele simán. A liszteket átszitálom a sütőporral, hozzáadom a fűszereket, a cukrokat és a sót. Alaposan elkeverem. Hozzáadom a túrót, a puha vajat/margarint kisebb darabokban, a tojásokat és kevés rum aromát (vagy rumot), majd villával elkezdem összedolgozni az egészet. Ha összeállt a tészta kézzel átgyúrom még egyszer kétszer, ha szükséges még, nagyon kevés lisztet is adok hozzá. Végül belegyúrom, dolgozom az alaposan lecsöpögtetett aszalt gyümölcsöket is. A tésztát kicsit hosszúkásra formázom, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire teszem. Kilapítom kissé, majd az egyik hosszanti oldalra ráfektetem a hengerré formált marcipánt, és ráhajtogatom a tészta oldalát, majd hengerré formázom az egészet. Sütőbe tolom és kb. 50-60 percig sütöm (sütő függő). A vége felé letakarhatjuk a tetejét sütőpapírral, hogy ne süljön, ill, ne száradjon ki nagyon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése