Hozzávalók:
- 300 g sima liszt
- 200 g rétesliszt
- 1 zacskó (7 g) sütőpor
- 150 g vaj/margarin nagyon puhán
- 160-170 g cukor (nálam barnacukor és gyümölcscukor vegyesen)
- 1-2 evőkanál igazi vaníliás porcukor (vagy 1 zacskó vaníliáscukor)
- 3 tojás
- 350 g túró (vagy ricotta)
- 100 g mazsola (nálam sultana és arany vegyesen)
- 50 g aszalt barack
- 100 g kandírozott narancs és citromhéj
- csipet só (na meg szeretet)
- fúszerkeverék: 1-1 teáskanál fahéj és őrölt szegfűszeg, kevés örölt kardamom és frissen reszelt szerecsendió
- 150 - 200 g marcipán (én már megint csaltam és hamisat használtam)
- pár csepp rumaroma és kevés mandulaaroma vagy valamilyen illatos likőr
A tetejére:
- kb. 120-130 g olvasztott vaj (ha a tésztába margarint is használtunk, érdemes mindenképp vajjal megkenni, mert ettől még finomabb lesz)
- porcukor
A sütőt előmelegítem 190 fokra. A nagyobb aszalt gyümölcsöket kisebb kockára vágom és kevés likőrrel meglocsolom, vagy marcipán aromával ízesített vízbe teszem és hagyom pár percig puhulni). A narancs és citromhéj mehet bele simán. A liszteket átszitálom a sütőporral, hozzáadom a fűszereket, a cukrokat és a sót. Alaposan elkeverem. Hozzáadom a túrót, a puha vajat/margarint kisebb darabokban, a tojásokat és kevés rum aromát (vagy rumot), majd villával elkezdem összedolgozni az egészet. Ha összeállt a tészta kézzel átgyúrom még egyszer kétszer, ha szükséges még, nagyon kevés lisztet is adok hozzá. Végül belegyúrom, dolgozom az alaposan lecsöpögtetett aszalt gyümölcsöket is. A tésztát kicsit hosszúkásra formázom, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire teszem. Kilapítom kissé, majd az egyik hosszanti oldalra ráfektetem a hengerré formált marcipánt, és ráhajtogatom a tészta oldalát, majd hengerré formázom az egészet. Sütőbe tolom és kb. 50-60 percig sütöm (sütő függő). A vége felé letakarhatjuk a tetejét sütőpapírral, hogy ne süljön, ill, ne száradjon ki nagyon.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése