2010. augusztus 7., szombat

Mandulás polentatorta (Torta di polenta)


A vajas keverttésztához
225 g vaj
200 g cukor
3 db tojás
115 g polenta (finomőrlésű kukoricadara)
200 g mandula, őrölve
1 tk sütőpor
100 ml Marsala (vagy száraz fehérbor)
A mascarponekrémhez
250 g mascarpone
1-2 ek cukor
4-5 ek sűrű almalekvár (alma-mousse)
A tojáshabhoz
180 g cukor
60 ml víz
3 db tojásfehérje

A vajat magasfalú keverőtálba teszem és kézi robotgéppel 8-10 perc alatt habosra keverem a cukorral. Utána egyenként hozzáadom a tojásokat és mindegyikkel legalább 1 percet keverem. Belekeverem a a többi száraz hozzávalót, a legvégén pedig a desszertbort.
A tésztát beleöntöm egy kivajazott, polentával megszórt 26 cm-es kapcsos formába és a középső rácson betolom a sütőbe. Kb. 45 percig, illetve tűpróbáig sütöm. Kiveszem és hagyom a formában félig kihűljön, akkor kiveszem és tortarácsra teszem.
A krémhez a mascarponét összekeverem a cukorral és az almalekvárral. (Bármivel lehet lazítani, mehet bele tojáslikőr, juharszirup, ízben jól illő lekvár, vagy gyümölcs is.)
A tojáshabhoz először sűrű cukorszirupot főzök. A tojásfehérjét keményre felverem és vékony sugárban hozzáöntöm a szirupot és addig verem, amíg ki nem hűl. A habot a sütemény tetejére és oldalára kenem és csúcsokat húzogatok rá. 50 °C-os sütőben néhány óra alatt kiszárítom.
1 db 26 cm-es torta / 12 szelet /

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése