Rácsos almás linzer:
Hozzávalók 30 x 40 cm-es tepsihez:
töltelék:
1 kg hámozott, magozott reszelt alma
2-3 ek cukor
1 dl víz
tészta:
40 dkg liszt
25 dkg margarin
10 dkg cukor
1 ek tejföl
2 tojás sárgája
1 késhegynyi sütőpor
Először az almát kell megdinsztelni(párolni). Kevés vízzel a reszelt almát elkezdem, folyamatos keverés mellett, párolni. Amikor már teljesen összeesett, akkor rászórom a cukrot, és még addig keverem míg elolvad a cukor. Félre teszem hűlni.
A tésztához a margarint elmorzsoljuk a liszttel, bele a száraz összetevőket. Jól átdolgozzuk, a közepébe csinálunk egy gödröt, abba bele a tojás sárgáját és a tejfelt. Jól összegyúrjuk, és egy folpackba csomagolva, egy gombócban a hűtőbe teszem pihenni, legalább egy fél órára.
A pihent tésztát 2/3-1/3 arányba szétszedem. A nagyobbikból akkora lapot készítünk mint a tepsi, azt bele de úgy hogy maradjon széle is, azt hajtsuk ki.
Bele simítjuk a tölteléket, majd a maradék tésztából, vékony rudakat sodorva elkészítjük a fonást. Érdemes egymás alá befonni a rudakat, mert akkor nem tud felpöndörödni sütés közben. A fonatot a szélén dolgozzuk össze az aljával.
170 c-on, alsó-felső sütésen, hőlégkeveréssel süssük szép pirosra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése