2010. augusztus 8., vasárnap

racsos-almas-linzer


Rácsos almás linzer:

Hozzávalók 30 x 40 cm-es tepsihez:

töltelék:

1 kg hámozott, magozott reszelt alma

2-3 ek cukor

1 dl víz

tészta:

40 dkg liszt

25 dkg margarin

10 dkg cukor

1 ek tejföl

2 tojás sárgája

1 késhegynyi sütőpor




Először az almát kell megdinsztelni(párolni). Kevés vízzel a reszelt almát elkezdem, folyamatos keverés mellett, párolni. Amikor már teljesen összeesett, akkor rászórom a cukrot, és még addig keverem míg elolvad a cukor. Félre teszem hűlni.




A tésztához a margarint elmorzsoljuk a liszttel, bele a száraz összetevőket. Jól átdolgozzuk, a közepébe csinálunk egy gödröt, abba bele a tojás sárgáját és a tejfelt. Jól összegyúrjuk, és egy folpackba csomagolva, egy gombócban a hűtőbe teszem pihenni, legalább egy fél órára.



A pihent tésztát 2/3-1/3 arányba szétszedem. A nagyobbikból akkora lapot készítünk mint a tepsi, azt bele de úgy hogy maradjon széle is, azt hajtsuk ki.
Bele simítjuk a tölteléket, majd a maradék tésztából, vékony rudakat sodorva elkészítjük a fonást. Érdemes egymás alá befonni a rudakat, mert akkor nem tud felpöndörödni sütés közben. A fonatot a szélén dolgozzuk össze az aljával.



170 c-on, alsó-felső sütésen, hőlégkeveréssel süssük szép pirosra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése