2010. augusztus 6., péntek

Flódni


Recept (1 kisebb, 20x30 cm-es tepsi süteményhez)

tészta:
50 dkg liszt
25 dkg vaj
10 dkg porcukor
4 tojás sárgája
1 dl fehérbor

töltelékek:
80 dkg alma
1 ek méz
2,5 dl fehérbor
1 ek cukor
1 rúd fahéj
2 szegfűszeg

20 dkg darált mák
15 dkg cukor
4 dkg mazsola
1 dl fehérbor

20 dkg darált dió
14 dkg cukor
4 dkg mazsola
1 dl fehérbor

opcionális: szilvalekvár

Omlós tésztát készítek: a liszetet a vajjal elmorzsolom, majd a porcukorral, tojássárgájával és a borral összegyúrom. 2 nagyobb (a sütemény aljára és tetejére) és 2 kisebb (a középső rétegekhez) részre osztom és a hűtőbe teszem, amíg a töltelékek elkészülnek.
Az almatöltelékhez a bort a fűszerekkel és a mézzel felforralom, az almát megtisztítom, kicsumázom és szeletekre vágom, a borban 5-7 perc alatt félpuhára főzöm. Leszűröm, félretszem.
A mák- és a diótöltelékhez a mákot és a diót (külön-külön) összekeverem a cukorral és a mazsolával, majd a fehérborral leforrázom.
A tepsit (lehetőleg ne teflon legyen, mert nem sül át a tészta) kivajazom. Az egyik nagyobb adag tésztát kinyújtva az aljára teszem. Erre kerül a diótöltelék. Egyenletesen elkenem. Egy kisebb adag tészta következik, majd a máktöltelék, és ismét egy vékonyabb tésztaréteg. Erre kerül az alma, a tetejére pedig a sűrű szilvalekvár, ha használunk. Én azt javaslom, használjunk, mert sokkal pikánsabb, finomabb lesz a sütemény. A tetejét a nagyobb tésztalappal befedem és megszurkálom. 190 fokra előmelegített sütőben kb. 1,5 óra alatt sül készre. Ha elkészült kiborítom, hogy a teteje is kisimuljon, ha teljesen kihűlt megfordítom. Porcukorral megszórva, szeletekr vágva kínálom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése