2010. augusztus 6., péntek

Habos mákos sütemény


Recept

15 dkg cukor
15 dkg vaj
4 tojás (sárgája és fehérje különválasztva)
15 dkg liszt
15 dkg darált mák
1 citrom reszelt héja
1 tk szódabikarbóna
2 dl tej
10 dkg porcukor
1/2 citrom leve
pikáns lekvár (ribizli, áfonya, málna, stb.)

Keverőgépben a cukrot a vajjal habosra keverem. Egyenként hozzáadom a tojássárgákat, összedolgozom. A liszet a mákkal, a reszelt citromhéjjal és a szódabikarbónával összekeverem. A tejjel váltakozva a vajas keverékhez adagolom.
Kivajazott tepsibe (kb 25*35 cm-es) teszem és 180 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütöm. Akkor jó, ha nem ragad a tészta a villára, amikor megszúrom és a tészta teteje aranysárga lesz. Kiveszem a sütőből, pikáns lekvárral megkenem.
A tojásfehérjét a porcukorral és a citromlével kemény habbá verem. A süteményre terítem és visszateszem a sütőbe. 5 percig sütöm, hogy egy kicsit helyenként megpiruljon a hab, majd a sütőt kikapcsolom és további 10 percig a zárt sütőben szárítom.
Langyosan már szeletelhető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése